Wednesday, January 13, 2016

GAFA Rules The World - 4 Companies Rule The World

 

 

GAFA Rules The World - 4 Companies Rule The World

 

 

First Time Depositor Offer




Meest extreme vorm van kapitalisme wordt werkelijkheid: alle macht bij conglomeraten, overheden machteloos

 A Dutch Freind send me this. 12/01/2016

Ze zijn succesvol, krachtig en onvoorspelbaar. Vier technologische bedrijven domineren de wereldeconomie. De invloed van deze vier bedrijven begint het punt te bereiken waarbij ze een gevaar vormen voor de maatschappij. Zonder dat we het beseffen besturen deze bedrijven zonder enige vorm van agressie de gehele wereld.
De macht die de wereld domineert is niet degene van gepantserde soldaten. GAFA regeert niet met wapens maar met geld. Niet met enkele miljarden dollars maar met talrijke biljoenen dollars, bedragen welke hoger zijn dan de output van diverse landen. GAFA bestaat uit vier enorme bedrijven, namelijk Google, Apple, Facebook en Amazon. Door de Europese Unie ook wel vaak genoemd als GAF.

Deze vier Amerikaanse internetbedrijven vertegenwoordigen samen een marktwaarde van maar liefst 1,7 biljoen dollar. Een bedrag welke gelijk staat aan het bruto binnenlands product van de voormalige grootmacht Rusland. De kapitaalstromen die gecontroleerd worden door deze bedrijven is een veelvoud van de echte waarde waardoor de macht werkelijk enorm is. Een keerpunt lijkt overschreden te zijn en vormt dan ook een gevaar voor de wereld in de toekomst.
gafa_inside1
Marktkapitalisatie van enkele technologiegiganten vergeleken met diverse landen
Het probleem met deze mega-bedrijven zijn niet de eventuele slechte bedoelingen op dit moment. Het gevaar zit hem voorlopig vooral in het ontwijken van elke democratische controle. Geen enkel parlement of land kan deze multinationals controleren of ter verantwoording roepen. Daarbovenop hebben deze bedrijven de macht om het officiële beleid te ondermijnen en het denken van miljarden mensen te beïnvloeden. De Chinese overheid is één van de beste voorbeelden op welke manier de overheid dit toch enigszins probeert in te perken.
Door een onbeperkte toegang tot kapitaal en het steeds verder doordringen in het dagelijkse leven kunnen deze bedrijven quasi alles bereiken wat ze willen. Dit gaande van het tonen van bepaalde zoekresultaten, reclame-op-maat  tot het gebruik van chantage en sturen van bevolkingsgroepen.  Alphabet, het moederbedrijf van Google is bijvoorbeeld al lang niet meer enkel betrokken in het tonen van zoekresultaten maar is ook actief in de energiesector, de automobielsector en de ruimtevaart. Op deze manier worden overheden nog meer onder druk gezet door het steeds groter wordende web welke gespannen wordt door deze bedrijven.
Waar een onderneming als Google geld verdient aan elke klik gaat Facebook nog een stapje verder en verdient het geld aan te voorspellen kliks. Deze bedrijven hebben het beheer over een onschatbare hoeveelheid aan data over miljarden gebruikers en kunnen deze sturen in elke richting die men wenst.




Spiraal van onveiligheid
In Europa probeert men de afgelopen jaren de macht van Google in te perken, echter zonder enig succes. Indien de lopende zaken effectief zouden leiden tot een boete voor Google kan deze oplopen tot bijna 6,6miljard dollar, nog steeds een fractie van de werkelijke omzet.
Door de grootte van deze bedrijven ontstaat er ook een nieuw gevoel van onveiligheid. Indien één of meerdere van deze giganten wankelen heeft dit invloed op de wereldwijde markten in een mate welke vroeger onmogelijk was. Het laatste grote kartel in het verleden waren de oliegiganten in de jaren 1960. Deze hadden op een bepaald moment bijna 85% van de markt in handen en konden door middel van lobbyisten het beleid in vele landen uitstippelen.
Ondertussen is de macht van deze oliegiganten nog “slechts” 322 miljard dollar. Vergeleken met de markkapitalisatie van de huidige technologiegiganten is dit echter verwaarloosbaar. Deze technologiereuzen zijn ook niet enkel in 1 marktsegment actief. Tevens zijn deze veel dieper doorgedrongen in de huiselijke kring en hebben ze zichzelf onmisbaar gemaakt door innovatieve ideeën.
Indien deze bedrijven daadwerkelijk politieke ambities beginnen koesteren zullen overheden tot de constatatie komen dat dit proces onomkeerbaar is. Waar de vorige eeuw er slechts sporadisch sprake was van multinationals is dit de laatste 20 jaar in een enorme stroomversnelling gekomen. De wereldeconomie is dan ook volop aan het afglijden naar een volledig nieuwe hiërarchie. Een hiërarchie waar grote conglomeraten bepalen wat de koers is, beslissend over landsgrenzen heen.  Deze conglomeraten bepalen het lot van miljarden mensen onafhankelijk van religie, huidskleur of leeftijd.
Dit klinkt als een doemscenario maar is in de praktijk reeds werkelijkheid geworden. De macht van deze conglomeraten is er al, de afhankelijkheid eveneens en de financiële macht is reeds onbeperkt. De meest extreme vorm van kapitalisme dreigt dan ook de komende eeuw te bepalen, namelijk een verdeelde macht tussen conglomeraten welke alles zullen bepalen zonder enige vorm van democratische controle.

No comments:

Post a Comment